Digitalna ekspedicija posetila Šabac

015oglasi 11/09/2021 Nema komentara

Digitalna ekspedicija posetila Šabac

Digitalne tehnologije napreduju velikom brzinom i utiču na sve sfere života, zbog čega je neophodno imati makar osnovno poznavanje interneta i mogućnosti koje on pruža, ocenio je danas u Šapcu državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković.

On je na četvrtom izdanju „Digitalne ekspedicija“, posvećenom digitalnoj pismenosti i onlajn bezbednosti, naveo da je taj projekat namenjen podjednako i mladima i starijima.

Ipak, aktuealna svetska pandemija korona virusa najviše je ukazala na potrebu digitalnog opismenjavanja starijih, koji zbog zdravstvene krize nisu mogli da komuniciraju sa članovima svoje porodice ili prijateljima.

„Građanima je (u velikom broju slučajeva) omogućemo da svoje obaveze obave jednostavno i brzo, u nekoliko klikova. Za početak je dovoljna želja da se nauči nešto novo… Ovaj projekat posebnu pažnju posvećuje starijim gradjanima i sprovodi obuke u gerontološkim centrima i domovima za stare, kako bi se uključila velika populacija penzionera, opremu su dobili njihovi klubovi i udruženja širom zemlje“, naveo je Selaković.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Milošević kazao je da je živimo u eri digitalne revolucije, u kojima „munjeviti razvoj tehnologije zahteva da svako uzme što veće učešće“.

„(Najnoviji podaci ukazuju) da polovina populacije preko 55 godina koristi internet, što je stvarno porazno, i zato je cilj akcije da te ljude angažujemo, da što više nauče. U projektu ćemo ovih dana imati aktivnosti po celoj Srbiji, gde će stručnjaci iz IT struke edukovati po gerontološkim centrima, kako bi i oni koji nisu odrastali uz internet mogli da ga koriste“, rekao je Milošević.

Aleksandar Jovanović, načelnik Gradske uprave Šapca, kazao je da mu je drago što je „Digitalna ekspedicija“ taj grad uvrstila medju jedan od 16 za ovaj projekat, a da je digitalizacija tokom pandemije pokazala kao „najveća podrška gradjanima i privredi“.

„Ovo je idealna prilika da radimo na edukaciji naših gradjana… Kako bi razvili digitalne kompetencije učenika i osposobili ih za bezbednu i pravilnu upotrebu digitalnih platformi“, dodao je Jovanović.

Cilj „Digitalne ekspedicije“ je da se gradjani upoznaju sa elektronskim uslugama, na primer onima dostupnim na sajtu eUprave, novim tehnologijama, osnovama digitalne bezbendnosti i pismenosti.

Pre Šapca, „ekspedicija“ je do sada obišla Beograd, Prijepolje i Vršac, a treba da poseti još 12 gradova Srbije.

„Digitalna ekspedicija“ se realizuje u sklopu projekta „Nova pismenost“, koje podržava USAID i organizacija Propulsion, uz podršku UNDP-a, Vlade Srbije i resornih ministarstava.

Izvor: danas.rs

Foto: minrzs.gov.rs

Podeli sa prijateljima:
Kategorija : Društvo
Ključna reč ili fraza :