Sa Letnjeg matematičkog kampa u Šapcu do prestižnih svetskih univerziteta

015oglasi 27/08/2021 Nema komentara

Sa Letnjeg matematičkog kampa u Šapcu do prestižnih svetskih univerziteta

U Šapcu se održava „Letnji matematički kamp“. Prvi polaznici kampa, danas su profesori ili studenti na nekoliko prestižnih svetskih univerziteta. Zbog dobre organizacije i izuzetnih rezultata učenika, Osnovnu školu „Nikolaj Velimirović“ posetili su predstavnici Matematičke gimnazije i Fondacije „Alek Kavčić“ i uručili pet računara.

Zbog epidemijske situacije u učionici je samo nastavnik, a polaznici 15. „Letnjeg matematičkog kampa“ su u svojim domovima.

„Kamp se odvija onlajn, pomoću Zum platforme. Za ‘Letnji kamp’ imamo rekordan broj učesnika – blizu 300 prijavljenih, od drugog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole“, kaže nastavnik matematike Vladimir Mihailović.

Soba Dušana Beguša puna je medalja i diploma, od školskih takmičenja do međunarodnih juniorskih olimpijada. Osamnaestogodišnji Šapčanin danas je učenik Matematičke gimnazije.

„Meni je mnogo značio kamp, jer mislim da je to mesto gde se stiču novi prijatelji, radi matematika mnogo više nego tokom regularne školske godine. Služi i kao priprema za takmičenje, ali generalno produbljuje znanje, povećava motivaciju za dalje samostalno bavljenje matematikom“, kaže Dušan Beguš, učenik Matematičke gimnazije.

Matematička gimnazija u Beogradu poklon Fondacije „Alek Kavčić“ prosledila je Osnovnoj školi „Nikolaj Velimirović“.

„Šabac je dao puno sjajnih učenika Matematičkoj gimnaziji, poslednjih 20 godina. Naš sjajni učenik Dušan Beguš, najbolji takmičar iz fizike koga imamo u ovoj generaciji, završio je tu školu. Ovo je jedan način da kažemo hvala školi, što se Dušan školovao u njoj i od njega napravila đaka za Matematičku gimnaziju“, ističe Mirjana Katić, direktorka beogradske Matematičke gimnazije.

Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije „Alek Kavčić“, mišljenja je da je znanje nešto što ne može da se kupi.

„To je jedina vrsta kapitala koja ne može da se kupi i kojoj ne znamo vrednost. Znanje nam u glavu neće ući novcem. Ako ga ne dajemo nesebično sledećoj generaciji ono će umreti, više ga neće biti“, navodi Kavčić.

Prvi polaznici kampa danas su profesori ili studenti na nekoliko prestižnih svetskih univerziteta. Nastava je besplatna, a rad tridesetak predavača volonterski.

(RTS.rs/Vera Mitrović Kulačin)

Foto: Fondacija „Alek Kavčić“

Podeli sa prijateljima:
Kategorija : Društvo
Ključna reč ili fraza :